Menu

SYMPOSIUM
'De wijkgerichte aanpak. Hoezo?'

Dit symposium wordt georganiseerd door de samenwerkende ketens/netwerken
palliatieve zorg, CVA, dementie, kwetsbare ouderen.

 

Datum:
Dinsdag 15 oktober 2024 -  van 12.15 - 17.00 uur

Locatie:
Hotel van der Valk, Nijverheidsweg 35, Maastricht

Eigen bijdrage:
€75,- per deelnemer, u ontvangt een factuur via ZIO

 

Programma symposium:

12.15-13.15 uur            
ontvangst en netwerk-lunchbuffet (lunch start om 12.30 uur)

13.30-14.45 uur            
plenair programma met als dagvoorzitter Job Zomerplaag**

- Opening door Job Zomerplaag
- Wiro Gruisen (manager regioregie CZ) – ‘Een wijkgerichte aanpak is meer dan een wijkgerichte aanpak!’
Roger Ruijters (voorzitter Raad van Bestuur Envida) - 'It takes a village to complete your life' - Het Deltaplan: wonen, welzijn en (minder) zorg in de buurt
- Jeroen Hoenderkamp (wethouder Maastricht) - 'De wijkgerichte aanpak in Maastricht'
- Ingeborg van der Oord (Warkhouse) - ‘Wat werkt wel en wat werkt niet bij een wijkgerichte aanpak met burgers’
- Discussie onder leiding van Job Zomerplaag

14.45-15.15 uur            
pauze met koffie en vlaai; netwerken en napraten
15.15-17.00 uur            
volgen van 2 parallelsessies naar keuze, aanbod en inhoud zie verder*

17.00 uur                        
napraten bij de borrel

 

*Inhoud parallelsessies:

1. Woonzorgzones  
Nadja Comans (manager verpleegzorg) en Ugur Böce (manager wijkzorg) Envida

Inhoud:
De toekomst van de ouderenzorg ziet er anders uit dan nu. Envida geeft richting aan de toekomst van de (langdurige) zorg, want ook dan wil Envida er zijn voor de ouderen en chronisch zieken in de regio. Dit doet Envida, vanuit een gebiedsgerichte aanpak, in woonzorgzones. In deze workshop zullen 2 voorbeelden van woonzorgzones worden gepresenteerd. Aan bod komt o.a. het anders organiseren van zorg (innoveren), de samenwerking in de keten versterken en kennis delen door te informeren en te inspireren.


2. ‘Waarom moeilijk doen als het samen kan’ - Community Care
Michaline Skowron ( coordinator Community Care), Bianca Bertram (coordinator Community Care) en Nelleke Tinbergen (programmamanager Community Care) Sevagram

Inhoud:
Deze parallelsessie over Community Care biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de principes en de praktijk van Community Care en hoe we samen kunnen bijdragen aan een vraaggerichte benadering.
Ontdek samen wat Community Care betekent in zowel woorden als daden. Leer hoe onderzoek Community Care ondersteunt en hoe jij de uitkomsten kunt toepassen in je werk.
We bespreken hoe schotten soms belemmerend kunnen werken, maar ook kansen bieden. Aan de hand van praktijkvoorbeelden werken we samen aan creatieve oplossingen om deze uitdagingen aan te gaan.
Er wordt ruimte gecreëerd voor gesprek, zodat we samen de urgentie voelen om onze aanpak te veranderen. Als doel hebben we om regie en verantwoordelijkheid bij de burger te leggen en te bewegen van aanbod naar vraag.

 

3. Wat werkt wel en niet bij een wijkgerichte aanpak?
René Reumer en Ingeborg van der Oord, Warkhouse

Inhoud:
In deze parallelsessie zal de inwonerswerkgroep jou meenemen op een inspirerende reis door de wijk Amby, waar er binnen het ZonMw project ‘Ouderen langer thuis in de wijk Amby’, samengewerkt wordt aan een wijkgericht ouderenzorgplan, ontwikkeld door de bewoners zelf. Tijdens deze parallelsessie delen we de resultaten van onze sterkte- en zwakteanalyse en presenteren we onze toekomstvisie voor 2050. Je krijgt inzicht in de manier van werken die in Amby is toegepast en hoe de samenwerking tussen inwoners, formele zorg-, welzijns- en woonorganisaties vorm krijgt.
Tevens bespreken we niet alleen de positieve resultaten die we samen hebben bereikt, maar ook de uitdagingen en hick-ups die zijn ontstaan binnen de burgerparticipatie. Kortom we geven een antwoord op de vraag: “Hoe geven de inwoners samen met de formele zorg-, welzijns- en woon organisaties nu zelf vorm aan de toekomst van de leeftijdsvriendelijke gemeenschap van de buurt Amby in Maastricht?”

 

4. Dementievriendelijk, vriendelijk voor iedereen

Door: werkgroep dementievriendelijk Meerssen

Inhoud:
In een tijd waarin het aantal ouderen, waaronder mensen met dementie, zal verdubbelen en de arbeidsmarkt krimpt en het aantal mantelzorgers daalt, is het cruciaal dat we samen een dementievriendelijke samenleving creëren. Ouderen moeten zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Dat kan! Door elkaar te helpen!
De werkgroep dementievriendelijk Meerssen wil een beweging op gang brengen in de samenleving waarin mensen vriendelijk zijn voor mensen met dementie. Of eigenlijk streven we naar een samenleving waarin iedereen vriendelijk is voor elkaar.

In deze parallelsessie gaan we actief met elkaar aan de slag. Hoe kun jij als professional bijdragen aan een dementievriendelijke mindset en hoe kun jij de mensen met wie jij samenwerkt (formeel en informeel) stimuleren dementievriendelijk te denken en te doen. Welke belemmeringen ervaar jij in je eigen organisatie om deze doelen te realiseren, of deze vernieuwende aanpak uit te voeren?
Na het volgen van deze parallelsessie:
- Heb je een heldere visie op wat dementievriendelijk denken en doen inhoudt.
- Ben je gemotiveerd en geïnspireerd om deze inzichten toe te passen in je dagelijks werk
- Ken je de principes van een dementievriendelijke gemeenschap
- Heb je inzicht in de belemmeringen die je ervaart om dementievriendelijk te werken.

5. Bewonersinitiatief Stichting Sociaal Centrum Eijsden
Ella Janssen, Maet

Inhoud:
Stichting Sociaal Centrum Eijsden wil bijdragen aan een vitaal en krachtig Eijsden. Ze doet dit door activiteiten te organiseren vanuit, in en rond het door haar aangekochte en verbouwd voormalige Groene Kruisgebouw.
Envida, gemeente Eijsden-Margraten, Trajekt, Radar, Levanto, Fysio Willems, Ergotherapie Husson en diverse huisartsen maken deel uit van het Netwerk SCE. In dat netwerk zitten naast deze formele partijen ook informele partijen zoals de Zonnebloem en de Hoeskaomer. Al ruim 4 jaar wordt er samengewerkt in activiteiten, van valpreventie tot samen eten en kaartmiddagen. Vanaf 1 augustus loopt er een pilot Wijkpoli vanuit Envida. Dat past in de beweging waar we qua ouderenzorg-in-de-wijk naar toe willen en moeten, en leidt tegelijkertijd tot veel vragen en zelfs weerstand. Het vereist samen goed balanceren tussen zorg en gezelligheid. En continu dialoog om de nieuwe tijd en samenwerking tot een succes te maken.
Kom je meedoen in deze interactieve parallelsessie? Dit is een unieke kans om elkaar te inspireren en van elkaar te leren. Jij kunt leren van SCE en SCE kan leren van jou! Neem even 15 minuten de tijd en bekijk vooraf deze leuke film, gemaakt door SCE i.s.m. Zuyd Hogeschool.  https://www.youtube.com/watch?v=dbGsSkFYbe0

 

**Dagvoorzitter Job Zomerplaag

Job Zomerplaag is een bevlogen dagvoorzitter en programmamaker die taaie vraagstukken helder en begrijpelijk maakt. Altijd met de nodige humor, al schuwt hij kritische vragen niet. Als transitie-onderzoeker en docent aan de Universiteit Maastricht werkt hij aan een proefschrift over wijkgerichte aanpakken en participatie in de verduurzaming van steden. Job gelooft in maatschappelijk betrokken onderzoek dat nauw verbonden is met de praktijk. Daarom draagt hij graag bij aan lokale netwerken en het onderling uitwisselen van (ervarings)kennis. Job is de vaste gastheer van de Frisse Wind Academie, een platform voor buurtinitiatieven in Heerlen. Daarnaast is hij regelmatig dagvoorzitter van bijeenkomsten in de regio, zoals de Spil in de Wijk netwerkconferentie.

 

Dinsdag 15 oktober 2024 - 12.15-17.00 uur
Hotel van der Valk, Nijverheidsweg 35, Maastricht

 

Eigen bijdrage: €75,- per deelnemer

 

Inschrijven? Klik hier